cafemetropol

El Cafè Metropol Espai Cultural, neix com a tal l’octubre del 2010,  amb la voluntat de crear un nou espai cultural a la ciutat de Tarragona. Un espai obert a la ciutat en tots els sentits, amb la intenció de donar cabuda a tots els projectes socioculturals del Camp de Tarragona, a més d’oferir una programació estable apta per a tots els públics.

Amb tres anys el Cafè Metropol ha esdevingut un dels locals de referència de la ciutat. Un espai on qualsevol s’hi pot sentir a gust, on s’hi pot gaudir d’un bon gintònic, excel·lents mojitos o la clàssica “mitjana” parlant amb els teus amics o escoltant música en viu.

Al llarg d’aquests anys han passat pel local més de tres-cents artistes de diverses modalitats: música, poesia, pintura, dansa, teatre, fotografia, arts visuals… Entre d’ells Jorge Pardo, Santi Ibarretxe, Andrea Motis, Ignasi Terraza, Susana Sheiman, Tortell Poltrona, Don Simón i Telefunken, Pedrals, Enric Cassasses, Joan Duran, Blaumut, Joan Chamorro, David Pastor, Txell Sust, Horacio Fumero, Vicens Martin, Vicent Macian, Xavi Reija, Jorge Varela, Roger Benet, Lluc Queralt, Isabel Pantova, Francis Nuñez, Andrea Motis, Zulú 9.30, Joan Dausà, D’Callaos, Le Cirke, Blaumut, Accidents Polipoètics, Refree, Marica Coma, Pau Vallvé, Esperit, Hendrick Röver, Àngels Gunyalons, Carles Belda, Renaldo i Clara, ….
També hem col·laborat amb moltes associacions, entitats i empreses relacionades amb el món de la cultura, de caire social i d’altres, entre elles: Anima’t, Vòrtex, Tecletes, Arola Editors, Indra Dansa, Philatelia Records, Escola de Lletres de Tarragona, Col·legi de Periodistes, UTINAM, CR DO Tarragona, la Setmana del Còmic, Col·legi de Psicoanalistes de Tarragona, Laboratori Visual, L’Estudi de Música, L’Aula de Músics, Associació Ariadna, la Pipel Entertainment, La Cocotte, la Jove Cambra de Comerç  Internacional, Cafè amb Llet, La CUP, Festival Eclèctic, ….

Actualment, el Cafè Metropol ofereix sis cicles estables de poesia, jazz, fotografia, ciència i concerts en viu:

Hipermetropoesia,

Segons el DIEC, la hipermetropia és un “estat patològic de l’ull en què els rajos lluminosos paral·lels convergeixen més enllà de la retina”, la qual cosa afecta la visió de prop. Amb la poesia passa una cosa similar. En general, els nostres ulls estan avesats a recórrer textos que s’estenen per vastes planures fins a horitzons llunyans. No estan habituats a dirigir la mirada cap al terreny que trepitgem per fixar-se’n en els petits detalls, en els elements que el componen. Quan ho fan, quan miren cap a baix, a vegades, la imatge que ens arriba no és gens nítida i això pot provocar-nos por, rebuig o indiferència. I és que, per poder enfocar uns versos correctament, cal una bona agudesa visual. És a dir, per llegir o escriure poesia cal corregir aquest defecte amb unes ulleres adequades, amb una graduació totalment diferent de la que necessitaríem, posem per cas, per llegir o escriure una novel·la.

Hipermetropoesia, el nom del nostre cicle de recitals, neix d’un joc de paraules triple. En primer lloc, fa referència a aquesta imperfecció de l’ull i a la urgència per pal·liar-la. Al mateix temps, inclou el nom del local on tenen lloc els recitals, el Cafè Metropol de Tarragona. I per últim, destaca el gènere literari del qual es nodreix. Així, mitjançant aquest empeltament de paraules, les intencions del cicle queden perfectament definides.

Hipermetropoesia és un dels pilars de la programació cultural del Cafè Metropol, gestionat per La Curiosa des de l’any 2010. Hipermetropoesia s’ha convertit en l’únic cicle estable de poesia a les comarques tarragonines amb un acte cada dijous (un acte, per cert, gratuït). Durant tres temporades consecutives (gener 2012 – juny 2012 / octubre 2012 – juny 2013 / octubre 2013 – maig 2014)  hem portat a la ciutat de Tarragona una bona mostra de la poesia que es fa a casa nostra. A llarg de la darrera edició del cicle, per exemple, s’hi van realitzar 27 recitals amb la presència de més de 50 poetes, músics, rapsodes i artistes de diferents disciplines. Hipermetropoesia pretén ser una plataforma per als creadors que desenvolupen la seva activitat a la demarcació de Tarragona. D’aquesta manera, col·laborem amb entitats, institucions i centres escolars de proximitat com ara l’Ajuntament, l’Escola de Lletres i el col·lectiu mots.en.cru (tots tres de Tarragona) o l’institut Serra de Miramar i l’Escola de Música Robert Gerhard (Valls). No obstant això, el nostre cicle també dóna la benvinguda a poetes i idiomes d’altres procedències. Hem sentit versos en català, castellà, italià, francès, anglès, rus, jiddisch o croat. Hem tingut el privilegi de conèixer poetes de la categoria de Joan Duran, Josep Pedrals o Josep M. Sala-Valldaura. Així mateix, fidels a l’esperit lliure que caracteritza la poesia, no tenim cap mena de restricció pel que fa als formats dels actes que programem. Des del recital tradicional fins a l’espectacle interdisciplinari, passant per les lectures dramatitzades, l’acompanyament musical, l’spoken word, el micro obert, les presentacions de llibres o el cabaret, tot té cabuda al Cafè Metropol.

Aquest novembre encetem la quarta temporada d’Hipermetropoesia. Ho fem amb molta il·lusió, amb ganes de consolidar el nostre cicle dins del teixit cultural de la ciutat. Volem continuar difonent la poesia, que arribi al màxim nombre de persones possible. Volem seguir trencant barreres i superant límits. Volem compartir la poesia que ens agrada. Ens hi acompanyes?